Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

 

Nostalgische serie Ons Dorp van Omroep Gelderland krijgt vervolg

ARNHEM - De sfeervolle serie Ons Dorp gaat weer van start bij Omroep Gelderland. Kijkers kunnen van begin april tot en met begin juli weer genieten van de fraaie zwart-witbeelden uit de jaren vijftig en zestig. De door de firma Adolfs gemaakte impressies van Gelderse dorpen en kleine steden blijven boeien door “hoe eenvoudig en overzichtelijk het leven vroeger was”.

Ook in deze reeks zijn er weer veel mooie momenten te zien in en om dorpen als Angerlo, Bruchem, Oene en Warnsveld. Alle regio's van de provincie komen aan bod, sommige films zijn al jaren niet meer vertoond of zijn pas onlangs opgedoken.

Alle plaatsen op een rij
Dit zijn alle Gelderse plaatsen die dit jaar in Ons Dorp te zien zullen zijn:

2 april: Angerlo
9 april: Poederoijen
16 april: Oene
23 april: Bredevoort
In de vierde aflevering van Ons Dorp (23 april) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Bredevoort, in het oosten van Gelderland. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Bredevoort in het jaar 1957.
De filmploeg bezoekt het stadje op donderdag 15 augustus 1957. Het is Maria Hemelvaart en de katholieke inwoners gaan die dag dan ook naar de kerk. De beelden van het stadje vormen nog een mix van oude en nieuwe tijden: zo maakt een nieuwe tractor een demonstratie-ritje, maar komt er ook een ouderwets rijtuig met paard voorbij.
Paarden komen sowieso veelvuldig in beeld en molen De Prins van Oranje staat trots te draaien. Tekenen van een modernere tijd zijn de Rondo-wasmachine, een televisietoestel en een stofzuiger. Allemaal apparaten die voor de camera worden gedemonstreerd. Net als de nieuwe friteuse waarmee een dame de hongerige jeugd van puntzakken friet voorziet. De winkeliers hebben de filmmakers gewoon betaald voor deze mooie vorm van reclame. Bij de smid en bij garage Grijsen stroomt publiek spontaan toe, want een filmcamera is wel iets bijzonders in het kleine plaatsje.

30 april: Bruchem
7 mei: Otterlo
14 mei: Warnsveld
21 mei: Groessen
28 mei: Kootwijkerbroek
4 juni: Spankeren/Laag Soeren
11 juni: Kilder
18 juni: Vaassen
25 juni: Heerewaarden
2 juli: Azewijn
9 juli: Giesbeek

Bekijk de nieuwe uitzendingen
De uitzendingen van Ons Dorp zijn vanaf dinsdag 2 april iedere dinsdag te zien om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) en eerder op de dag al op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. Alle uitzendingen, ook die van 2018, zijn terug te kijken via Uitzending Gemist. Meer informatie over de geschiedenis van onze dorpsfilms vind je op onze website.

De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Terborg heeft een kleurrijke historie.
Beginnend bij de heren van Wisch met in 1419 het verlenen van de stadsrechten en vanaf 1486 tweeherig bestuur met de heren van Bergh. De tweeherigheid was in de 16e eeuw aanleiding om onderlinge oorlogen te voeren. Een historie waar vele passanten voorbij komen en niet alleen figuurlijk omdat Terborg aan een door alle eeuwen heen drukke handelsroute is gelegen. Het knooppunt van het regionale trein- en tramverkeer was. Als een van de eerste plaatsen elektriciteit had. De plek waar ijzergieterij en emailleerbedrijf Vulcaansoord was gevestigd. Het kantongerecht. De Terborgse Synagoge. Het regionale ziekenhuis St. Antonia. Met wereldbedrijven als Lovink en Kaak maar ook van de Terborgse Automobiel Industrie. Herinneringen aan de “papklok”.
Hierover gaat de tentoonstelling Terborg 600 jaar. Een tentoonstelling met professionele maquettes gemaakt door oa Paddy Tomesen. De originele mini-auto van de Terborgse Automobielindustrie van de hand van ingenieur Van de Goot. Maar ook aandacht voor archeologie. Opgezochte originele filmbeelden uit Londen betreffende de raketaanval op kasteel Wisch waarvan voor de vertoning daarvan RAF speciaal toestemming heeft gegeven. Maar ook andere bewegende beelden van Terborg zullen er te zien zijn. De expositie wordt samengesteld vanuit het ECAL te Doetinchem onder de auspiciën van Willem Willemsen archiefmedewerker van het Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers.
Daarvoor zijn door het ECAL uren vrijgemaakt om deze expositie professioneel samen te stellen. De historie wordt tentoongesteld met bronvermelding en behelst artefacten die niet eerder zijn tentoongesteld zoals de originele brief uit 1419 waarin de stadsrechten van Terborg worden geregeld. Het originele zilver van de schutterij van Terborg uit de tweede helft van de 15e eeuw. Een deel van de vitrine kasten en panelen worden door het gelijknamig verhuisbedrijf vervoerd. Dit alles in een compleet verbouwde Gregoriuskerk die ook voor het eerst te zien zal zijn in zijn nieuwe maatschappelijke functie. De scholen hebben een projectweek en hebben als thema de geschiedenis van Terborg. Voor degene die thuis alles nog eens rustig wil doorlezen en bestuderen is er een boekje in de maak met hoogtepunten van de tentoonstelling. De tentoonstelling is in de Georgiuskerk aan de Hoofdstraat van 27 april t/m 2 juni in het weekend geopend.

Voor wie het gehel programma Terborg 600 jaar Stad wil lezen: Terborg 600 jaar Stad


Bezield Erfgoed

Er is een weer een mooi boek in aantocht, een uitgave van de ADW. De titel is Bezield Erfgoed en gaat over straten en monumenten in de gemeente Aalten. De verschijningsdatum is 14 september 2019. Men kan zich al aanmelden voor voorinschrijving en ook voor informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus lezen van oude handschriften
Wie bezig is met zijn stamboom of een stukje van onze geschiedenis onderzoekt, komt vroeger of later lastig leesbare geschriften tegen. Vereniging Het Museum organiseert in de maanden januari, februari en maart 2019 een cursus paleografie: het lezen van oude handschriften. Aan de orde komen vooral oude handgeschreven teksten die met Winterswijk te maken hebben. We beginnen met handschriften van rond 1850 en gaan dan langzaam terug in de tijd, tot 1300.

Tijdens de cursusavonden komen ook de oude tijdrekening, de maten en gewichten en verschillende munten aan bod. De cursus bestaat uit 10 avonden van 19.30 uur tot 21.30 uur en zal gegeven worden op dinsdagavonden in de Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6, in Winterswijk. Een speciale vooropleiding is niet nodig.
De kosten van de cursus bedragen 40 Euro voor leden van VHM en 50 Euro voor niet-leden, inclusief de handleiding en het verdere cursusmateriaal. De start is op dinsdag 8 januari en vervolgens elke week tot eind maart, met uitzondering van twee vakantieweken in februari.
U kunt zich opgeven bij het secretariaat van VHM: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor verdere informatie kunt u terecht bij Dick Ruhe, tel. 0543-518108 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen
Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Kadotip
Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.