Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

NB. I.v.m. Covid-19 en de bijbehorende maatregelen hebben we besloten alle lezingen uit te stellen totdat de maatregelen zijn verdwenen.

OPROEP: KENNIS OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG IN DE REGIO
Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) brengt digitaal 11,5 miljoen bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog samen op Oorlogsbronnen.nl. En dat aantal blijft groeien. Dit jaar wordt deze website/collectieportal vernieuwd en wil NOB de bronnen over gebeurtenissen in de directe omgeving van websitebezoekers, nog dichterbij brengen.

Om dat mogelijk te maken, vragen we uw hulp. Want juist u als lokale vereniging, stichting of comité heeft als geen ander de kennis over wat zich bij u in de omgeving afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. We vragen u dan ook om via een online formulier door te geven welke belangrijke gebeurtenissen uit de lokale oorlogsgeschiedenis van uw werkgebied we niet mogen missen.
Deze zullen we verwerken we in een 'WO2-thesaurus', die we gebruiken om bronnen over hetzelfde onderwerp aan elkaar te koppelen. Door het delen van uw kennis met het netwerk, worden de gebeurtenissen uit uw regio toegelicht en zijn bronnen over deze gebeurtenissen binnen de collectieportal beter te vinden. Ook komt elke gebeurtenis in context te staan van gerelateerde gebeurtenissen en thema's.

Vast veel dank namens Netwerk Oorlogsbronnen!    DEEL KENNIS OVER WO2 IN DE REGIO

Kadotip
Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Luusteren
Onder de indruk van de coronacrisis, waarbij vooral ouderen de dupe zijn, heeft een aantal vrijwilligers bestaande streektaalverhalen en -gedichten nu in gesproken vorm online gezet. De streektaalvariant is in dit geval het dialect dat in Dinxperlo en omgeving gesproken wordt.

Kijk op de website

LUUSTEREN

waar u alle verdere informatie vindt.
Iedereen, oud en jong, thuis of in een verpleegtehuis, alleen of in een groep, kan nu verhalen en gedichten in haar of zijn streektaal beluisteren!

Jaarvergadering 24 maart
In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het bestuur van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW besloten haar jaarvergadering van 24 maart uit te stellen en op te schuiven naar een nader te bepalen datum, waarschijnlijk komend najaar.

Noaberschap in Aalten
Voor wie geïnteresseerd is in de gebruiken van noaberschap in Aalten (en waarschijnlijk ook in de rest van het ADW-gebied), kijk eens op de volgende site: De Oude Tijd: Noaberschap. Twee keer zoeken op 'aalten' en je bent bij het stuk.

Oproep: een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek
Wist u dat oude vloeren, lambriseringen, plafonds, schouwen, glas-in-loodramen, houtsnijwerken en tegeltableaus goede verhalenvertellers zijn? Deze historische interieuronderdelen vertellen ons namelijk veel over de eerdere bewoners van een pand én hoe zij dit gebruikten. Samen met u en met andere eigenaren van historische panden maken we het verhaal van het Oost-Achterhoekse interieur graag compleet. In opdracht van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het Gelders Genootschap met dit project gestart.
Deze drie gemeenten inventariseren welke historische interieurelementen bewaard zijn gebleven in de Oost-Achterhoek. Dit overzicht zal nieuwe informatie opleveren over wat kenmerkend is voor onze regio. Interieurs maken onlosmakelijk onderdeel uit van ons cultureel erfgoed en dat is iets waar we trots op mogen zijn. Het gaat niet om meubels of huisraad, maar om vaste interieuronderdelen zoals vloeren, ramen en schouwen in woonhuizen en in panden met een religieuze, agrarische of industriële bestemming.
Met behulp van het overzicht zullen de gemeenten beter in staat zijn om eigenaren te ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun interieurs. Aan wat voor informatie en kennis heeft u als eigenaar behoefte? In 2020 worden bovendien twee workshopbijeenkomsten georganiseerd waarin aandacht wordt besteed aan vragen over het onderhoud van interieurelementen, bijvoorbeeld de restauratie van geschilderde houtimitatie op kastenwanden of het onderhoud aan tegelvloeren. Ook zijn we voor deze workshops op zoek naar eigenaren die graag hun ervaringen met het restaureren van een historisch interieur willen delen.  
Met het project willen wij elkaar inspireren zorgvuldig met dit kwetsbare onderdeel van ons culturele erfgoed om te gaan. Wilt u meehelpen door panden aan te dragen, waar van u weet dat er zich nog interessante interieuronderdelen in bevinden? Of wilt u als eigenaar uw ervaringen delen? Neem dan contact op met Marlieke Damstra via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website www.erfgoedoostachterhoek.nl kunt u zich bovendien aanmelden voor de nieuwsbrief.

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Historischeinterieurs.jpeg

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen
Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.