Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

OPROEP: KENNIS OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG IN DE REGIO
Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) brengt digitaal 11,5 miljoen bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog samen op Oorlogsbronnen.nl. En dat aantal blijft groeien. Dit jaar wordt deze website/collectieportal vernieuwd en wil NOB de bronnen over gebeurtenissen in de directe omgeving van websitebezoekers, nog dichterbij brengen.

Om dat mogelijk te maken, vragen we uw hulp. Want juist u als lokale vereniging, stichting of comité heeft als geen ander de kennis over wat zich bij u in de omgeving afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. We vragen u dan ook om via een online formulier door te geven welke belangrijke gebeurtenissen uit de lokale oorlogsgeschiedenis van uw werkgebied we niet mogen missen.
Deze zullen we verwerken we in een 'WO2-thesaurus', die we gebruiken om bronnen over hetzelfde onderwerp aan elkaar te koppelen. Door het delen van uw kennis met het netwerk, worden de gebeurtenissen uit uw regio toegelicht en zijn bronnen over deze gebeurtenissen binnen de collectieportal beter te vinden. Ook komt elke gebeurtenis in context te staan van gerelateerde gebeurtenissen en thema's.

Vast veel dank namens Netwerk Oorlogsbronnen!    DEEL KENNIS OVER WO2 IN DE REGIO

Kadotip
Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Luusteren
Onder de indruk van de coronacrisis, waarbij vooral ouderen de dupe zijn, heeft een aantal vrijwilligers bestaande streektaalverhalen en -gedichten nu in gesproken vorm online gezet. De streektaalvariant is in dit geval het dialect dat in Dinxperlo en omgeving gesproken wordt.

Kijk op de website

LUUSTEREN

waar u alle verdere informatie vindt.
Iedereen, oud en jong, thuis of in een verpleegtehuis, alleen of in een groep, kan nu verhalen en gedichten in haar of zijn streektaal beluisteren!

Jaarvergadering 26 maart
In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het bestuur van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW besloten haar jaarvergadering van donderdag 26 maart in Aalten uit te stellen en op te schuiven naar een nader te bepalen datum, waarschijnlijk komend najaar.

De vergeten veldgraven in Westendorp -  De lezing gaat i.v.m. het coronavirus NIET door!

Het ADW Contactorgaan is in maart 2020 verschenen in een dubbeldikke uitvoering. Een themanummer in het kader van 75 jaar Vrijheid. In dat nummer staat onder meer een artikel van Bennie Eenink met als titel: De vergeten veldgraven in Westendorp. Op uitnodiging van Westendorp's Belang zou Bennie diezelfde avond in Kulturhus De Vos in Westendorp over dit vergeten drama vertellen. In verband met de Corona problemen is deze avond afgelast. Zie verder onderstaande website:

"De vergeten veldgraven in Westendorp"

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Vergeten_veldgraven_Westendorp_AFGELAST.jpg

Zo mogelijk wordt deze avond verplaatst naar najaar 2020. ADW zal dan ook aanwezig zijn met een informatiestand waar onder meer losse nummers van het Contactorgaan kunnen worden gekocht.
Overigens zijn er al wel 2 reportages gemaakt. Kijk op Omroep Gelderland en op Regio 8.

Noaberschap in Aalten
Voor wie geïnteresseerd is in de gebruiken van noaberschap in Aalten (en waarschijnlijk ook in de rest van het ADW-gebied), kijk eens op de volgende site: De Oude Tijd: Noaberschap. Twee keer zoeken op 'aalten' en je bent bij het stuk.

Deel jouw verhaal tijdens een WO2-café bij jou in de buurt

 b_300_0_16777215_00_images_diversen_WO2_cafe_flyer.jpg

ARNHEM – Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland in Gelderse bibliotheken WO2-cafés: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen.Heb je een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal dat je wilt delen? Of heb je bijzondere foto’s, documenten of voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het WO2-café in jouw Bibliotheek. Onder het genot van een broodje en koffie of thee kun je jouw verhaal delen met ons en elkaar. Op iedere locatie zijn historici en oorlogskenners aanwezig. Zij beoordelen de verhalen en objecten en geven informatie als je vragen hebt. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland tijdens de WO2-cafés opgenomen en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van Omroep Gelderland. Daarnaast worden de verhalen gepubliceerd op de website mijnGelderland.nl van Erfgoed Gelderland.

WO2-café in de Bibliotheek bij jou in de buurt
Van 5 maart tot en met 15 april wordt het WO2-café iedere week op een andere locatie in Gelderland georganiseerd. Wil je weten wanneer het café bij de Bibliotheek bij jou in de buurt is? Kijk dan op www.gelderlandherdenkt.nl/wo2-cafes en kom langs tussen 12.00 en 14.00 uur.

75 jaar vrijheid, in het spoor van de bevrijders
Naast het WO2-café treedt Omroep Gelderland vanaf 30 maart drie weken lang in het spoor van de bevrijders. Omroep Gelderland reist door de provincie en gaat terug naar de dag van de bevrijding, met de mensen die er zelf bij waren, portretten van onze bevrijders en met muziek die je meeneemt naar toen. 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 30 maart om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.

Boek over Twentse en Achterhoekse klokken
Donderdag 26 maart a.s. is het dan eindelijk zover! Het eerste, fraai geïllustreerde boek over Twentse en Achterhoekse klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800, wordt dan door drs. Eric J.B. Veldboer aangeboden aan o.m. de Burgemeester van Oldenzaal. Direct daarna is het boek verkrijgbaar. In het boek komt veel nieuwe, cultuur-historische informatie aan bod evenals prachtige foto's van bekende klokkenmakers als Ruempol, Ringelenberg, Schooltink, Rathmer, Sprakel, Ter Swaek, Bakker, Knoef, Rekers en Van Heilbron. Ter introductie biedt drs. Eric J.B. Veldboer geïnteresseerden nu nog kort de gelegenheid het boek met korting te bestellen. Na 1 maart a.s. wordt de prijs 39,90 euro. De verdere informatie hierover treft u in deze bijlage aan. Ook is ter info vast een klein voorproefje van het boek bijgevoegd, zie bijlage over het boek (er wordt een .pdf gedownload).

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Inschrijving_boek.png

 

Oproep: een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek
Wist u dat oude vloeren, lambriseringen, plafonds, schouwen, glas-in-loodramen, houtsnijwerken en tegeltableaus goede verhalenvertellers zijn? Deze historische interieuronderdelen vertellen ons namelijk veel over de eerdere bewoners van een pand én hoe zij dit gebruikten. Samen met u en met andere eigenaren van historische panden maken we het verhaal van het Oost-Achterhoekse interieur graag compleet. In opdracht van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het Gelders Genootschap met dit project gestart.
Deze drie gemeenten inventariseren welke historische interieurelementen bewaard zijn gebleven in de Oost-Achterhoek. Dit overzicht zal nieuwe informatie opleveren over wat kenmerkend is voor onze regio. Interieurs maken onlosmakelijk onderdeel uit van ons cultureel erfgoed en dat is iets waar we trots op mogen zijn. Het gaat niet om meubels of huisraad, maar om vaste interieuronderdelen zoals vloeren, ramen en schouwen in woonhuizen en in panden met een religieuze, agrarische of industriële bestemming.
Met behulp van het overzicht zullen de gemeenten beter in staat zijn om eigenaren te ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun interieurs. Aan wat voor informatie en kennis heeft u als eigenaar behoefte? In 2020 worden bovendien twee workshopbijeenkomsten georganiseerd waarin aandacht wordt besteed aan vragen over het onderhoud van interieurelementen, bijvoorbeeld de restauratie van geschilderde houtimitatie op kastenwanden of het onderhoud aan tegelvloeren. Ook zijn we voor deze workshops op zoek naar eigenaren die graag hun ervaringen met het restaureren van een historisch interieur willen delen.  
Met het project willen wij elkaar inspireren zorgvuldig met dit kwetsbare onderdeel van ons culturele erfgoed om te gaan. Wilt u meehelpen door panden aan te dragen, waar van u weet dat er zich nog interessante interieuronderdelen in bevinden? Of wilt u als eigenaar uw ervaringen delen? Neem dan contact op met Marlieke Damstra via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website www.erfgoedoostachterhoek.nl kunt u zich bovendien aanmelden voor de nieuwsbrief.

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Historischeinterieurs.jpeg

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen
Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.