Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

Lees meer...Op woensdag 18 oktober zal Victor Lansink een lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over verdwenen en nog bestaande spoorwegen in de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Lees meer...Jean Kreunen geeft op woensdag 22 november een lezing over oorlogsverhalen in de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW in de NPB in Varsseveld. Aanvang van de lezing in het witte kerkje is 19.45 uur. De toegang is gratis.

gangeskes-in-aalten.jpgHet oude esdorp Aalten ligt gedeeltelijk op een zevental glooiïngen. In het dal, aan de zuidzijde van de heuvels, stroomt de beek De Slinge. Langs een paar uitvalswegen stonden de kleine boerderijen.

Daartussen lagen de gaarden of tuinen van de bewoners. De verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen waren gängeskes (een smal pad, twee kruiwagens breed). Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig.

Op 23 sept. verzamelen wij ons om 14 uur op het pleintje van de VVV / Onderduikmuseum. Omdat de groep waarschijnlijk uit 30-40 personen zal bestaan, zullen we opgedeeld worden in groepjes van 10-15 personen per gids.

Uitnodiging voor de ADW-dagexcursie op zaterdag 3 juni 2023

varusslag.jpg

Varusslag bij Kalkriese

Lang werd de naam Varsseveld in verband gebracht met de Varusslag die in deze omgeving zou hebben plaatsgevonden.
De Romeinse generaal Varus zou hier rond het jaar 9  n.Chr. met drie Romeinse legioenen door de Germaanse stammen onder leiding van de edelman en aanvoerder Arminius zijn verslagen.

Deze gedachte was zo hardnekkig dat in de 70er jaren zelfs een Romeinse helm op een door de industrievereniging opgerichte zuil werd geplaatst.
Nooit zijn er hier echter sporen of resten van Romeinse legers of goederen gevonden.

Op woensdag 19 april houdt René Arentsen van Omroep Gelderland een lezing over Gelderland, het verloren hertogdom. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch) in de NPB - het witte kerkje - in Varsseveld. Aanvang is 19.45 uur. Toegang is, zoals gewoonlijk, gratis.

Tweede lezing vanwege grote belangstelling! 

Op woensdag 5 april 2023 houdt Herman Hofs in de Gesinkschure bij het Hofshuus in Varsseveld opnieuw een lezing over de verdwenen boerderijen rondom huize Breukelaar in Varsseveld. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Vanwege de grote belangstelling voor de lezing van 22 maart moest ADW veel mensen teleurstellen. Besloten is om een tweede lezing te houden. Opgave blijft in verband met de catering opnieuw van kracht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Graag opgave voor maandag 3 april.