Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

Uitnodiging voor de ADW-dagexcursie op zaterdag 3 juni 2023

varusslag.jpg

Varusslag bij Kalkriese

Lang werd de naam Varsseveld in verband gebracht met de Varusslag die in deze omgeving zou hebben plaatsgevonden.
De Romeinse generaal Varus zou hier rond het jaar 9  n.Chr. met drie Romeinse legioenen door de Germaanse stammen onder leiding van de edelman en aanvoerder Arminius zijn verslagen.

Deze gedachte was zo hardnekkig dat in de 70er jaren zelfs een Romeinse helm op een door de industrievereniging opgerichte zuil werd geplaatst.
Nooit zijn er hier echter sporen of resten van Romeinse legers of goederen gevonden.

Op woensdag 19 april houdt René Arentsen van Omroep Gelderland een lezing over Gelderland, het verloren hertogdom. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch) in de NPB - het witte kerkje - in Varsseveld. Aanvang is 19.45 uur. Toegang is, zoals gewoonlijk, gratis.

Tweede lezing vanwege grote belangstelling! 

Op woensdag 5 april 2023 houdt Herman Hofs in de Gesinkschure bij het Hofshuus in Varsseveld opnieuw een lezing over de verdwenen boerderijen rondom huize Breukelaar in Varsseveld. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Vanwege de grote belangstelling voor de lezing van 22 maart moest ADW veel mensen teleurstellen. Besloten is om een tweede lezing te houden. Opgave blijft in verband met de catering opnieuw van kracht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Graag opgave voor maandag 3 april.

 Hans Nusselder houdt op woensdagavond 15 februari een lezing over de ervaringen van de oorlog en de bevrijding op Caspershuus in De Heurne en Dinxperlo. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch) in zaal Bruggink in De Heurne. De aanvang is 19.45 uur. Toegang is gratis.

Het vorig jaar verschenen boek ‘Hanna’s Paasontbijt’ van Hans Nusselder Jzn. vormt de basis van de lezing.  Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Rietje Lammers-Nusselder. Rietje (86) is de jongste dochter van het gezin Nusselder-Westerveld, dat tot in de jaren zestig van de 20e eeuw op Caspershuus woonde. Het boek bevat een beschrijving van het leven op de boerderij vóór, tijdens en ook na de Tweede Wereldoorlog. Over het moment van de bevrijding van de Achterhoekse Achterheurne staat op de boekomslag:

Op zaterdagmiddag 14 januari 2023 houdt Gerrit Kleisen in het Kulturhus in Lintelo een lezing over het verzet in Aalten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW. Aanvang is 14.00 uur. De toegang is gratis.

Kleisen vertelt met name over datgene wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lintelo afspeelde. Hij vertelt zijn zeer persoonlijk verhaal over zijn vader, naar wie hij is vernoemd en die deel uitmaakte van het verzet in de Achterhoek. Zijn vader was in Lintelo, aan wat nu de Veenweg is, ondergedoken. Hij was lid van de Aaltense knokploeg met Cees Ruizendaal (Zwarte Kees), Jan Ket en Gerrit de Vries. Ook Jaap Allersma maakte deel uit van deze groep, tot hij door de Duitsers gevangen werd genomen.

Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk verzorgt op 16 november een lezing over textielfabrieken in het oosten van de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW bij het Kulturhus in Lintelo. Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Ligtenbarg houdt een powerpoint-presentatie met illustraties van textielfabrieken in de Achterhoek.

Opvallend is dat de textielindustrie zich niet beperkte tot Twente en Winterswijk.

Aanvankelijk was voor een spinnerij en weverij de aanwezigheid van een spoorlijn hoe dan ook nodig: voor de aanvoer van steenkool en katoen en voor de afvoer van de producten.