Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Agenda ADW

PROGRAMMA ADW 2017 - 2018

LEZINGEN:
Deze aankondigingen gelden als uitnodigingen.

De aanvang van de ADW-avonden is 19.45 uur.
Voor de jaarvergadering en de excursies worden aparte uitnodigingen verzonden.

Woensdag 13 Februari 2019 - De Roode Leeuw, Terborg
Kasteel Wisch en de Schuilenburg door Aggie Daniëls

Woensdag 27 maart 2019 - Old Dutch, Dinxperlo
Jaarvergadering en dialect met Bert Scheuter

Woensdag 17 April 2019 - 't Noorden, Aalten
Watersnoodramp Zeeland/Goeree Overflakkee door Kees de Blok

Een orkaan met windkracht 12 over een periode van 32 uur, in combinatie met springtij, leidde op zondagnacht 1 februari 1953 tot een ramp van grote omvang in het zuidwesten van ons land. Vele dijken braken door en het water had vrij spel. De mensen waren verrast door de kracht van dit natuurgeweld en velen konden zich niet meer redden. Er waren meer dan 1800 slachtoffers, waaronder ook veel kinderen. De materiële schade was immens.
In een presentatie van een klein uur brengt Kees de Blok vooral de situatie op het eiland Goeree-Overflakkee in beeld en licht deze toe. Dit gezien vanuit de persoonlijke ervaring van de spreker. De beelden spreken voor zich en zijn slechts een kleine afspiegeling van wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Een tweetal fragmenten van een radio-interview met direct betrokkenen vormen ook onderdeel van de presentatie. Na de pauze zullen nog enkele filmpjes worden getoond.

Zaterdag 18 mei 2019
Dagexcursie watersnoodmuseum Zeeland Ouwerkerk:
Een uitgebreidere indruk krijgt men bij een bezoek aan het watersnoodmuseum in Ouwerkerk op het eiland Schouwen Duiveland. Dit museum is gehuisvest in de vier caissons, die zijn afgezonken in het laatste te dichten dijkgat.
ADW houdt op 18 mei haar jaarlijkse dagexcursie naar onder andere het watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk. Opgave hiervoor is mogelijk tijdens de avond in Aalten (zie ook excursie Watersnood).

Watersnood: Middelharnis 1953
Watersnood: Middelharnis 1953
 
Watersnoodmuseum Ouwerkerk, de vier caissons
Watersnoodmuseum Ouwerkerk, de vier caissons

 

 

 

 

Liemers : Romeinse waterwerken