Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Agenda ADW

PROGRAMMA ADW 2019 - 2020

LEZINGEN:
Deze aankondigingen gelden als uitnodigingen.

De aanvang van de ADW-avonden is 19.45 uur.
Voor de jaarvergadering en de excursies worden aparte uitnodigingen verzonden.

Zaterdag 31 augustus 2019
Herhaling: historische wandeltocht rondom ’t Onland

Op zaterdag 31 augustus 2019 is er de mogelijkheid om mee te doen aan een historische wandeltocht rondom ’t Onland in de Wrange, tussen Gaanderen en Doetinchem. Dit is min of meer een verkorte versie van de middagexcursie in 2016. Eigenlijk gewoon een extraatje, Ton Maas wil ons nog graag een keer rondleiden en aan de hand van het landschap vertelt hij ons interessante wetenswaardigheden over de  geschiedenis van het gebied.

De tocht is van 13.30 tot 16.00 uur. We wandelen globaal rondom het voormalig Klooster Bethlehem, de plek waar de ijzergieterij heeft gestaan en het natuurgebied ’t Maatje, wat nu al heel mooi ontwikkeld is.

Dinsdag 17 september 2019 - De Roode Leeuw, Terborg
Archeologe Daphne Woolschot houdt een lezing over archeologie en osteoarcheologie. Dit laatste is archeologisch onderzoek dat wordt gedaan op resten van menselijke botten. Ze gaat bij haar verhaal allereerst in op de archeologie: wat houdt het in en waarom zoek je daar waar je zoekt? Aan de hand van een aantal voorbeelden van vindplaatsen en vondsten uit onze omgeving maakt ze de overstap naar grafgebruiken en grafrituelen, die in het verleden gebruikelijk waren.
Daarna zal Daphne Woolschot de osteoarcheologie verder toelichten: wat kan de analyse van menselijk botmateriaal, dat op een archeologische vindplaats is aangetroffen vertellen over een individu of een samenleving?
Daphne gaat niet uitvoerig in op de plekken, die ze in de lezing noemt. Wel komen onder andere Aalten en Zelhem aan bod. Deze dorpen kennen meerdere vindplaatsen uit diverse perioden. Meer recent is een onderzoek bij Didam. Onlangs was daar nog een open dag op een recente vindplaats.

Het archeologisch onderzoek van tien jaar geleden in het centrum van Varsseveld. Foto: ADW
Het archeologisch onderzoek van tien jaar geleden in het centrum van Varsseveld. Foto: ADW

Zaterdag 12 oktober 2019
Middagexcursie naar min40celcius in Varsselder.
We brengen onder leiding van René van Uum een bezoek aan MIN40Celsius in Varsselder, een museum met prehistorische vondsten uit het Azewijnse Broek. Na het bekijken van het museum en de presentatie over het ontstaan van de Achterhoek en de vondsten gaan we naar het natuurgebied het Azewijnse broek, waar veel vondsten zijn gedaan. Daar is ook gelegenheid om zelf te zoeken.
Voor meer informatie, de uitnoding vindt u t.z.t. in het contactorgaan van augustruis 2019. Ook hier is deze te zien: Uitnoding excursie min40celcius.

Maandag 11 november 2019 - Hofnar Aalten
Bezield erfgoed over Aalten, Bredevoort en Dinxperlo door Jos Wessels

Januari 2020 - Old Dutch - Dinxperlo
Unternehmen Stösser door René en Mark Westendorp

Dinsdag 18 februari 2020 - NPB Varsseveld
Yke Ruessink over boek ‘Zo bijzonder ben ik niet’

Donderdag 26 maart 2020 - Heurnsen Tref - Heurne
Jaarvergadering en veldverhalen in dialect met Geert Kämink

Woensdag 15 april 2020 - Kulturhus - Lintelo
De IJssellinie door Jacques Duivenvoorden
 
Zaterdag 16 mei 2020
Dagexcursie naar de IJssellinie in Olst

 

 

 

 

 

Liemers : Romeinse waterwerken