Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Achterhoek honderden jaren geleden op huidige kaart

Op dinsdag 15 oktober zal Marcel Kuster een bijzondere lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over de reconstructie van oude kaarten van de Achterhoek. Op kaart zien we dan vertrouwd gebied in Silvolde, Aalten en Varsseveld, maar dan honderden jaren terug in de tijd. Hij doet dit op uitnodiging van Old Sillevold en Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Cartograaf Nicolaes van Geelkercken kreeg in 1628 van het Hof in Arnhem opdracht o.m. het Kwartier Zutphen opnieuw in kaart te brengen. In 1639 zag die nieuwe kaart van oostelijk Gelderland het licht. De maker had dit gebied persoonlijk verkend en opgetekend. Zijn kaart stond aan de basis van een compleet nieuwe generatie kaarten en zou ruim 150 jaar lang van grote invloed zijn op alle grote namen van die periode.

Op de originele kaart zien we een ons vertrouwd gebied, maar dan vierhonderd jaren terug in de tijd. Niet alleen dit andere tijdsbeeld roept vragen op, bovenal oogt het kaartbeeld sterk vervormd. Door een reconstructie kunnen we een beeld krijgen van hoe de Achterhoek er toen uitzag.

Die reconstructie wordt opgepakt met behulp van GIS (Geografisch Informatiesysteem). Door het ontleden en opnieuw op te bouwen krijgen we diepere lagen van de oorspronkelijke kaartinformatie in beeld. Verder tekende Van Geelkercken tot 1656 vele manuscriptkaarten; ook die werden betrokken bij deze reconstructie.

Silvolde, Aalten, Heelweg en Varsseveld

Met een aantal manuscripten in de hand zullen we enkele markante locaties in het gebied bezoeken. Plaatsen die we zullen bekijken en in onze tijd kunnen duiden, zijn onder meer het Masterveld, Westervoort, Neede, Halle, het Ruurlose Broek, Radstake Heelweg, Aalten, Montferland, Emmerich en Silvolde. Ook latere kaarten, van onder meer Merner, gaan we duiden op een moderne kaart (Breedenbroek, Varsseveld).

achterhoek.jpg
achterhoek.jpg

 

Foto: Marcel Kuster