BONTEBRUG zal dit jaar op zaterdag 14 september een grote rol spelen tijdens de Open Monumentendag, net als ANHOLT. Noteer deze datum alvast in je agenda, er valt op 14 september van alles te beleven!
Bontebrug is een dorp in de gemeente Oude IJsselstreek in de provincie Gelderland in Nederland. Het ligt aan de oostkant van de Oude IJssel ten zuiden van Silvolde. Aan de overzijde ligt Ulft. De bewoners zijn wat winkelen en recreatie betreft op Ulft gericht. Bontebrug heeft de Silvoldse postcode 7064, en ligt daarom 'in' Silvolde.
Bontebrug telde per 1 januari 2015 182 inwoners (174 in 2014).Sinds 1 januari 2005 behoort Bontebrug bij de nieuw gevormde gemeente Oude IJsselstreek als de buurt Nieuwdorp Bontebrug in de wijk Silvolde-Terborg.
Geschiedenis
Vroeger hoorde Bontebrug bij de gemeente Wisch, tegenwoordig bij de gemeente Oude IJsselstreek. Bontebrug heeft omstreeks 1967 ook een tijd de naam Nieuwdorp gedragen. Dit gaf echter verwarring en is weer veranderd naar Bontebrug. De gereformeerde Bontebrugkerk stamt uit 1949, met een toren uit 1952. Daarnaast heeft het dorp een protestants christelijke basisschool voor jenaplanonderwijs, de Bontebrugschool. Vroeger was er in het dorp een kleine bakkerij annex winkel, een tolhuis en een café. De winkel is er nog steeds in originele staat en deze is open op vrijdag en zaterdag.
Net als Bontebrug staat ook Anholt centraal op zaterdag 14 september. De 2 werkgroepen zijn achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen.
Anholt is een (voormalige zelfstandige) stad in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, nabij Gendringen. Het maakt deel uit van de gemeente Isselburg. Direct ten westen van Anholt staat sinds 1961 een fabriek van Trox GmbH, een intussen groot, wereldwijd opererend concern, dat ventilatie-, airconditioning- en luchtbehandelingssystemen produceert en verhandelt. Een filiaal van dit bedrijf staat te Spijk, direct aan de andere kant van de Nederlandse grens.
In 1169 was voor het eerst sprake van een Heer van Anholt, die vermeld staat in het leenboek van de bisschop van Utrecht. Deze eerste aanwijsbare Heer van Anholt was Stefanus I van Zuylen (1234 - 1249). Anholt ontwikkelde zich tot de Heerlijkheid Anholt en wist een rijksonmiddellijke status te verwerven. Op 25 mei 1347 verleent Stefanus IV van Zuylen (1313 - 1347) stadsrechten aan het gebied van stad en kasteel Anholt.