Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Verdwenen spoorlijnen in de Achterhoek

stationvarsseveld.jpg
stationvarsseveld.jpg
Op woensdag 18 oktober zal Victor Lansink een lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over verdwenen en nog bestaande spoorwegen in de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Victor Lansink (Doetinchem, 1970) houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het documenteren en fotograferen van erfgoed op en langs spoorlijnen. Hij publiceerde daarover samen met Michiel ten Broek in 2016 de ‘Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen in Nederland.’ Ook beheert Lansink al bijna 20 jaar lang de website www.railtrash.net met meer dan 200 reportages over verdwenen spoorlijnen in binnen- en buitenland.

Lijn Varsseveld-Dinxperlo

Tijdens de lezing op 18 oktober zal de nog niet verdwenen spoorlijn Winterswijk-Zevenaar (met onder meer de stations in Aalten en Varsseveld) aan bod komen en ook neemt de spreker u mee langs verdwenen spoorlijnen rond Winterswijk en langs de al meer dan 80 jaar geleden opgebroken spoorlijn Varsseveld-Dinxperlo.

Historische foto’s

Tijdens de lezing zullen vele historische foto's, oude kaarten en tekeningen worden getoond, afgewisseld met recente opnamen van de huidige situatie. Een blik over de grens behoort ook tot het programma. Ook vertelt Lansink over zijn onderzoeksmethoden.

Station Varsseveld in 1966.

Foto: NS/collectie Het Utrechts Archief