Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Verdwenen boerderijen rondom huize Breukelaar in Varsseveld

Tweede lezing vanwege grote belangstelling! 

Op woensdag 5 april 2023 houdt Herman Hofs in de Gesinkschure bij het Hofshuus in Varsseveld opnieuw een lezing over de verdwenen boerderijen rondom huize Breukelaar in Varsseveld. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Vanwege de grote belangstelling voor de lezing van 22 maart moest ADW veel mensen teleurstellen. Besloten is om een tweede lezing te houden. Opgave blijft in verband met de catering opnieuw van kracht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Graag opgave voor maandag 3 april.

Het landschap aan de oostkant van Varsseveld is de laatste tientallen jaren enorm veranderd: van een agrarisch gebied met verspreid staande - soms eeuwenoude - boerderijen en oude wegen naar een strak, volgepakt industrieterrein. Een verandering, die de komende jaren nog meer gebied zal opslokken.

Herman Hofs, geboren en getogen aan de oostzijde van Varsseveld, zal aan de hand van foto’s en kaarten de verdwenen boerderijen weer een beetje laten herleven, afgewisseld met informatie over de bewoners door de tijd heen. Zo komen onder andere de boerderijen Rentink, Gesink, de Koop en Brökkelder aan bod, evenals de Pallandtlaan en de Gele Dijk. Dit alles natuurlijk in het Varssevelds dialect.

Filmpje
Ab Tenkink zal ook nog verhalen over zijn oudershuis in dat gebied: Huize Breukelaar, oftewel ‘de Pallandt’. Ook vertoont hij een filmpje uit de jaren vijftig.

Brokkelder.jpg
Brokkelder.jpg

Boerderij het Brökkelder, zoals dat enkele tientallen jaren geleden nog te zien was