Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Varia

Nieuws

Verzet in Aalten tijdens Tweede Wereldoorlog

Op zaterdagmiddag 14 januari 2023 houdt Gerrit Kleisen in het Kulturhus in Lintelo een lezing over het verzet in Aalten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW. Aanvang is 14.00 uur. De toegang is gratis.

Kleisen vertelt met name over datgene wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lintelo afspeelde. Hij vertelt zijn zeer persoonlijk verhaal over zijn vader, naar wie hij is vernoemd en die deel uitmaakte van het verzet in de Achterhoek. Zijn vader was in Lintelo, aan wat nu de Veenweg is, ondergedoken. Hij was lid van de Aaltense knokploeg met Cees Ruizendaal (Zwarte Kees), Jan Ket en Gerrit de Vries. Ook Jaap Allersma maakte deel uit van deze groep, tot hij door de Duitsers gevangen werd genomen.

Gerrit Kleisen volgde hem op. Hij was aanwezig bij de overval op het distributiekantoor in Zetten Andelst en hielp bij het redden van piloten. Een bijzondere daad was het ophalen en onderbrengen van zijn broer Dick en zijn vriend Gijs van Haaften op een onderduikadres, ook in Lintelo.

Ter dood veroordeeld
Door verraad werd Kleisen bij een actie om wapens op te halen gearresteerd en later, na een mislukte ontsnappingsactie, opnieuw gevangen genomen, ter dood veroordeeld en gefusilleerd. Dat was twee dagen voor de eerste verjaardag van Gerrit junior. Dick Kleisen en Gijs van Haaften nemen de plaats in de knokploeg in van Gerrit senior.

Eén van de uitgangspunten voor het onderzoek naar de gebeurtenissen is het bezoeken van die plekken en het spreken van mensen, die daar nu wonen. Dit heeft in Lintelo tot onverwachte informatie geleid. Kleisen doet daarover verslag, voorzien van foto's.
Zo heeft hij ontdekt dat hij reeds, toen hij pas negen maanden oud was, in Lintelo bij zijn vader op bezoek is geweest. Kleisen heeft daar bewijzen van terug gevonden.

Gerrit Kleisen junior schreef over het Aaltens Verzet drie boeken, die na de lezing aangeschaft kunnen worden.

Ondeerduikadressen
Ondeerduikadressen

De onderduikadressen van vader Kleisen (De Bultink) en van oom Dick Kleisen (Pasdijk 3) in Aalten.

Textielindustrie in en rond Aalten, Dinxperlo en Wisch

Een luchtfoto van Herman Driessen Zn Hofstraat Aalten 1950 ca coll. L.v.d. Linde
Een luchtfoto van Herman Driessen Zn Hofstraat Aalten 1950 ca coll. L.v.d. Linde
Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk verzorgt op 16 november een lezing over textielfabrieken in het oosten van de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW bij het Kulturhus in Lintelo. Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Ligtenbarg houdt een powerpoint-presentatie met illustraties van textielfabrieken in de Achterhoek.
Opvallend is dat de textielindustrie zich niet beperkte tot Twente en Winterswijk.

Aanvankelijk was voor een spinnerij en weverij de aanwezigheid van een spoorlijn hoe dan ook nodig: voor de aanvoer van steenkool en katoen en voor de afvoer van de producten.
Maar ook op verrassende plaatsen waren fabrieken en vooral, sinds de jaren ‘20: confectie-ateliers! Hier ging het om de aanwezigheid van elektriciteit en enigszins goede wegen om vrachtauto’s te laten rijden. Daardoor trok in de 20e eeuw de textielindustrie vanuit Twente en Winterswijk massaal de Achterhoek en Liemers in. Veel ateliers hadden vijf tot enkele tientallen werkneemsters, maar er waren er ook met meer dan 100 meisjes. De meeste van deze bedrijven kwamen in de jaren ‘70 aan hun einde.

Kroegentocht in Varsseveld

deploegvarsseveld.jpg
deploegvarsseveld.jpg
Gerhard (Gé) Duitshof en Gerard Bruil houden op woensdagavond 5 oktober een lezing over de geschiedenis van de branderijen, tapperijen en brouwerijen in Varsseveld. Ze doen dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch) in de kerk van de NPB, Doetinchemseweg 5 in Varsseveld. Aanvang: 19.45 uur. De toegang is gratis.

De Kroon van Schuurman, ’t Veertje, De Harmonie, De olde Mölle en de Ploeg. En wie herinnert zich nog café Hiddink en het Feestgebouw? Vroeger waren er ooit 44 cafés of tapperijen in het dorp en directe omgeving; nu zijn er nog circa tien over. 

Gerhard (Gé) Duitshof gaat in een alternatieve kroegentocht zoveel mogelijk verschillende onderwerpen van het boek over de geschiedenis van de branderijen, tapperijen en brouwerijen in Varsseveld en omgeving bespreken. Hij vertelt kort over het ontstaan van het boek, dat enkele jaren geleden verscheen. Daarna maakt hij een rondgang langs de panden, waar de tapperijen stonden en soms nog staan. Dit met behulp van oud-Varsseveld-goeroe Gerard Bruil.

Aan de hand van soms schitterende foto’s van heden en verleden geven ze inzicht in het caféleven van vroeger, waar mogelijk gelardeerd met wetenswaardigheden en anekdotes over de 44 bedrijven en hun bewoners. Vroeger was alleen al rond de Hervormde kerk in Varsseveld in vrijwel elk huis een café of tapperij gevestigd. In totaal waren dit er al 14, weliswaar in verschillende tijdsperioden. Ook telde de Spoorstraat en Doetinchemseweg naar verhouding veel plekken, waar de Varssevelder een borrel kon krijgen. Niet zelden na de kerkdienst.         

Omdat de lezing te kort is om alles aan de orde laten komen, is die avond het boek ook te koop. En vanzelfsprekend kan men in de pauze van de lezing van een drankje genieten.

Oud Aalten

Over de geschiedenis van Aalten is al veel geschreven. Deze informatie is echter verspreid over vele boeken, websites, pc’s, fotoalbums en (dozen op) zolders. Op deze website willen we de Aaltense geschiedenis verzamelen en digitaal ontsluiten voor iedereen. Want Erfgoed is van ons allemaal! Via het menu kun je bladeren door informatie die we onder andere via onze Facebookpagina hebben verzameld. Dit overzicht is nog verre van compleet. Sterker nog, het is nog maar het topje van de ijsberg, oftewel: werk in uitvoering en weerkomm’n!

Bezoek de site Oud Aalten. www.oudaalten.nl

Kadotip

Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft u een jaar lidmaatschap aan iemand kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Luusteren

Onder de indruk van de coronacrisis, waarbij vooral ouderen de dupe zijn, heeft een aantal vrijwilligers bestaande streektaalverhalen en -gedichten nu in gesproken vorm online gezet. De streektaalvariant is in dit geval het dialect dat in Dinxperlo en omgeving gesproken wordt.

Kijk op de website LUUSTEREN

waar u alle verdere informatie vindt.
Iedereen, oud en jong, thuis of in een verpleegtehuis, alleen of in een groep, kan nu verhalen en gedichten in haar of zijn streektaal beluisteren!

Noaberschap in Aalten

Voor wie geïnteresseerd is in de gebruiken van noaberschap in Aalten (en waarschijnlijk ook in de rest van het ADW-gebied), kijk eens op de volgende site: De Oude Tijd: Noaberschap

Oproep: een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek

b_190_0_16777215_00_images_diversen_Historischeinterieurs.jpegWist u dat oude vloeren, lambriseringen, plafonds, schouwen, glas-in-loodramen, houtsnijwerken en tegeltableaus goede verhalenvertellers zijn? Deze historische interieuronderdelen vertellen ons namelijk veel over de eerdere bewoners van een pand én hoe zij dit gebruikten. Samen met u en met andere eigenaren van historische panden maken we het verhaal van het Oost-Achterhoekse interieur graag compleet. In opdracht van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het Gelders Genootschap met dit project gestart.
Deze drie gemeenten inventariseren welke historische interieurelementen bewaard zijn gebleven in de Oost-Achterhoek. Dit overzicht zal nieuwe informatie opleveren over wat kenmerkend is voor onze regio. Interieurs maken onlosmakelijk onderdeel uit van ons cultureel erfgoed en dat is iets waar we trots op mogen zijn. Het gaat niet om meubels of huisraad, maar om vaste interieuronderdelen zoals vloeren, ramen en schouwen in woonhuizen en in panden met een religieuze, agrarische of industriële bestemming.
Met behulp van het overzicht zullen de gemeenten beter in staat zijn om eigenaren te ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun interieurs. Aan wat voor informatie en kennis heeft u als eigenaar behoefte? In 2020 worden bovendien twee workshopbijeenkomsten georganiseerd waarin aandacht wordt besteed aan vragen over het onderhoud van interieurelementen, bijvoorbeeld de restauratie van geschilderde houtimitatie op kastenwanden of het onderhoud aan tegelvloeren. Ook zijn we voor deze workshops op zoek naar eigenaren die graag hun ervaringen met het restaureren van een historisch interieur willen delen.  
Met het project willen wij elkaar inspireren zorgvuldig met dit kwetsbare onderdeel van ons culturele erfgoed om te gaan. Wilt u meehelpen door panden aan te dragen, waar van u weet dat er zich nog interessante interieuronderdelen in bevinden? Of wilt u als eigenaar uw ervaringen delen? Neem dan contact op met Marlieke Damstra via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website www.erfgoedoostachterhoek.nl kunt u zich bovendien aanmelden voor de nieuwsbrief.

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen

Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Genealogie

Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.