Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens WO2

luchtfoto-market-garden.jpg
luchtfoto-market-garden.jpg
Op dinsdag 30 april zal Robert Voskuil een lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland en ook boven onze streek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. Toegang is gratis. De lezing is ook een opmaat naar de dagexcursie van ADW op zaterdag 25 mei. 

Foto: Luchtfoto van bouwland bij Wolfheze, waarop op 17 september 1944 grote aantallen Britse zweefvliegtuigen neer kwamen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was spionage vanuit de lucht één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen. De Geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Zo werden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Europa van dag tot dag gevolgd door speciale verkenningsvliegtuigen, die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera’s. Ook Nederland werd met grote regelmaat vanuit de lucht gefotografeerd. Het merendeel van de foto’s werd geanalyseerd door een groot team van analysten in het Geallieerde Luchtfoto Interpretatie Centrum, dat was gevestigd in kasteel Medmenham, westelijk van Londen.

In de lezing zal met behulp van een groot aantal voorbeelden worden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland.

V1 vanuit Achterhoek

De nadruk zal daarbij liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 en mei 1945. Vooral voor, tijdens en na Operatie Market Garden in september 1944 werden vanuit de lucht enorme aantallen foto’s gemaakt van Nederland. Ook in de daarop volgende periode, waarin de frontlinie dwars door Nederland liep, werden de aktiviteiten van de Duitsers, zoals de aanleg van de IJssellinie en andere verdedigingslinies en het lanceren van V1 wapens uit de Achterhoek en Twente, bijna dagelijks vanuit de lucht gefotografeerd. Tijdens de lezing komen ook luchtfoto’s van onze regio aan de orde.

De honderduizenden luchtfoto’s, die in archieven bewaard zijn gebleven, vormen nu een belangrijke en kostbare bron van informatie voor de studie van die zeer ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Robert Voskuil studeerde Fysische Geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en werkte gedurende vijfendertig jaar bij het ‘Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimtekartering (ITC)’ in Enschede. Hij is gespecialiseerd in de analyse en studie van luchtfoto’s en satellietbeelden.

Excursie Market Garden

De lezing is ook vooraf aan de dagexcursie van ADW naar Oosterbeek en omgeving op zaterdag 25 mei. Onderwerp is Market Garden. De opgave hiervoor is nog mogelijk. Nadere informatie hierover bij René Luijmes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-12927664.