Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Agenda ADW

PROGRAMMA ADW 2016 - 2017

Donderdag 2 maart 2017 - de Radstake, Heelweg
Archeologie rondom Harreveld door Godfried Nijs

Dinsdag 28 maart 2017 - 't Noorden, Aalten
Jaarvergadering en 'Dinxpers' dialect door Theo Boland

Dinsdag 18 april 2017 - Old Dutch, Dinxperlo
Bevrijding van de Achterhoek door Edwin Zweers

Crossing the Rhine: Operaties Veritable en Plunder, februari/april 1945.

Edwin Zweers is een gedreven leraar aan het Rietveld Lyceum in Doetinchem met een enorme passie voor geschiedenis, algemeen, regionaal en lokaal. Geboren in Stokkum heeft hij een boeiend verhaal over de bevrijdingsopmars van de Canadezen en de Britten door het Duitse Nederrijngebied naar de Achterhoek en Liemers in de periode van februari tot april 1945. En het verhaal van de Duitse tegenmaatregelen om deze opmars te stoppen, dan wel te vertragen.

1st-Cheshire-Regiment-crossing-the-Rhine.jpg

Aan de hand van originele bioscoopjournaals en veel fotomateriaal van de Duitse en geallieerde kant geeft hij een inzicht in de opbouw van de bevrijdingsoperaties van West-Europa. Vanaf de landingen in Normandië en via Market Garden komen we uiteindelijk, via het Reichswald ten zuiden van Kleef, tussen Emmerik en Wesel de Rijn over. Onder de codenaam Plunder en de luchtlandingen onder de codenaam Varsity leidde deze opmars van de Brits/Canadese troepen eind maart 1945 uiteindelijk tot de bevrijding van de Achterhoek en daarna van heel Noord Oost Nederland. De Duitse steden in het gebied werden tegelijkertijd helemaal plat gebombardeerd om de Duitse weerstand te breken.

Edwin Zweers neemt ons mee aan de hand van authentieke foto’s en filmbeelden en het is soms of je er echt bij bent. Schema’s, kaarten en luchtfoto’s maken de boel inzichtelijk. Absoluut een aanrader als je meer wilt weten over de regionale bevrijdingsgeschiedenis.

Zaterdag 20 mei 2017
Dagexcursie naar Xanten.
We bekijken hier onder leiding van een gids de stad, de machtige Dom en brengen een bezoek aan het Archeologisch Park voor een reis door de geschiedenis. De gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana geven ons een indruk van de grootse bouwwijze van de Romeinen.

Zaterdagmiddag 16 september 2017
Middagexcursie naar het Duitse Rees.
We gaan naar Rees en bekijken in deze oude vesting aan de Rijn de stad, het museum en de kazematten. Een Nederlandstalige gids zal ons van de nodige informatie voorzien.

Lezingen:
Deze aankondigingen gelden als uitnodigingen.
De aanvang van de ADW-avonden is 19.45 uur.
Voor de jaarvergadering en de excursies worden aparte uitnodigingen verzonden.

Liemers : Romeinse waterwerken