Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Agenda ADW

PROGRAMMA ADW 2017 - 2018

LEZINGEN:
Deze aankondigingen gelden als uitnodigingen.

De aanvang van de ADW-avonden is 19.45 uur.
Voor de jaarvergadering en de excursies worden aparte uitnodigingen verzonden.

Zaterdag 15 september 2018 - middagexcursie
Naar Museum Wasserburg Anholt. Met een rondleiding door het kasteel en na de koffie mit kuchen kan men op eigen houtje het prachtige park verkennen.

Dinsdag 16 oktober 2018 - Radstake, Heelweg
Huis Sinderen door Herman Hofs, Willem Meijerman en Willem Ormel

Woensdag 14 november 2018 - Kulturhus, Lintelo
Topo op reis, de ontwikkeling van de cartografie door Leo Bussink

Leo Bussink heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de cartografie. In zijn voordracht presenteert hij een reis via Griekse wetenschappers, Romeinse wegenbouwers en middeleeuwse monniken naar de Gouden Eeuw om te eindigen bij de moderne technieken van nu. En dan vooral toegespitst op de betekenis voor de regio.
Griekse wetenschappers ontwikkelden een systeem om eenduidig aan te geven waar is wat op de toen bekende wereld. Reconstructies van deze ontwikkelingen geven fascinerend kaartmateriaal.
En hoe kwamen de Romeinen in onze streek weer thuis bij moeders de vrouw en kinderen? Over wegen, door Romeinse wegenbouwers aangelegd door talrijke bossen, moerassen, over de Alpen en dat zonder Tom Tom. Dankzij de monniken in de middeleeuwen die met veel geduld oude geschriften en tekeningen kopieerden, kunnen wij nu een beeld van de oudheid tonen.

       Europa-volgens-Strabo.jpg    Europa volgens Strabo.

De Gouden Eeuw is de openbaring van het reizigersbeeld. Dankzij de boekdrukkunst en het vertalen van de reisverslagen “waar wat is” werden landkaarten vervaardigd.
De cartografie bracht de wereld in huis, maar ook landkaarten voor mensen wiens wereld niet verder reikte dan de leefomgeving. Men wist door wie ze werden bestuurd, bijvoorbeeld de Graaf van Zutphen, maar hoe moet je dan gaan om in Zutphen te komen?
Een ware cartografische meester was “Christiano Schrot”, geboren 1525 te Sonsbeck (bij Xanten) en die tot 1608 in Kalkar woonde, was hof cartograaf van Koning Filips II van Spanje. Als streekgenoot heeft hij een kaart gemaakt van onder meer Gelre en Cleve. Als bijzonderheid heeft hij de plaatselijke benaming gebruikt. Zo staat er in plaats van 'Schuilenburg' “Schoele”.

Leo-Bussink-kaartje.jpg

Dinsdag 15 Januari 2019 - Witte kerkje, Varsseveld
Stefan Leyendecker van pension Ticheloven, deserteur en filmmaker
met Leo Salemink

Woensdag 13 Februari 2019 - De Roode Leeuw, Terborg
Kasteel Wisch door Aggie Daniëls

Woensdag 27 maart 2019 - Old Dutch, Dinxperlo
Jaarvergadering en dialect met Bert Scheuter

Woensdag 17 April 2019 - 't Noorden, Aalten
Watersnoodramp Zeeland/Goeree Overflakkee door Kees de Blok
 
Zaterdag 18 mei 2019
Dagexcursie watersnoodmuseum Zeeland Ouwerkerk

 

 

 

Liemers : Romeinse waterwerken