Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

Kadotip

Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herdenkingsconcert Grebbeberg
Op 17 april jl. hebben wij een indrukwekkende lezing gehad over de Slag om de Grebbeberg. Dit ter voorbereiding van onze jaarlijkse excursie op 26 mei 2018.
Woensdag 9 mei 2018, om 20.00 uur, is er een herdenkingsconcert 'Slag om de Grebbeberg' in de Cunerakerk te Rhenen.

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Herdenkingsconcert.jpg

 

Presentatie 'van grenscommies tot FIOD-rechercheur'.
Op 24 mei om 19.30 uur geeft Fiod rechercheur Joost Boersma een boeiende presentatie in Sportcentrum Het Blauwe Meer, De Kolk 6 7091 JJ Dinxperlo.
b_300_0_16777215_00_images_diversen_Van-grenscommies-tot-FIOD-rechercheur.jpg

Presentatie Boek Huis Sinderen
Op Sinderen zijn de rustiek gelegen Antoniuskapel en de daar achter liggende begraafplaats stille getuigen van een roemrijk verleden. Ooit heeft daar op een steenworp afstand het Huis Sinderen gestaan. De veelal adellijke bewoners vervulden een belangrijke rol in het Sinderense leven van alledag als werkgever en landheer.

Dat verleden is terug te vinden in het boek “Huis Sinderen – Geschiedenis van een verdwenen landgoed”. Het boek is een uitgave van onze Oudheidkundige Werkgemeenschap en bundelt de resultaten van nieuw historisch onderzoek naar het verdwenen Huis Sinderen en zijn bewoners. Zie voor meer informatie het Persbericht Huis Sinderen.

De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 7 april vanaf 14.00 uur in het Buurtschapshuis Sinderen.

Vanaf zaterdag 14 april is het boek te verkrijgen bij Boekhandel Rutgers in Varsseveld waar twee van de schrijvers tussen 13.30 en 15.30 uur u meer over Sinderen kunnen vertellen.

 b_300_0_16777215_00_images_diversen_huis-sinderen.jpg

 

Middeleeuwen Symposium Zutphen
Op 8 juni vindt in de Zutphense Walburgiskerk het vierde Middeleeuwen Symposium plaats. Onder de titel ‘Heibel en Harmonie rond 1418’ besteden we aandacht aan vorsten, adel en steden op zoek naar nieuwe bestuurlijke verhoudingen.
Directe aanleiding is de verbondsbrief van 1418 waarmee Gelderse adel en steden inspraak eisten in het hertogelijk bestuur. Ook elders in de Nederlanden veranderden de verhoudingen en dat uitte zich niet alleen in bestuurlijke of militaire perikelen. Ambities en tradities werden ook in culturele en sociale vorm gegoten. Daarnaast ontstonden nieuwe financiële relaties tussen vorst en onderdanen. De Bourgondische invloed en dreiging is daarbij onmiskenbaar. In de late middeleeuwen werd in de Nederlanden dus volop ‘geëxperimenteerd’ met politiek, bestuur en conflict.
Zeven sprekers namens diverse Nederlandse en Vlaamse universiteiten delen graag hun inzichten met professionals, studenten en geschiedenis-liefhebbers. Dagvoorzitter is Prof. Dr. Johan Oosterman, Radboud Universiteit. Er is voldoende tijd ingeruimd voor vragen, discussie en kennismaking. Vanzelfsprekend is voorzien in koffie/thee, een lunch en een aangeklede borrel.
U vindt het complete programma op: Middeleeuwen Symposium

Heibel en harmonie rond 1418
Heibel en harmonie rond 1418


Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.

Grenspalen:
Een leuke informatieve site van Bauke Tijmstra over wandelen langs oude grenspalen, ook van Dinxperlo tot en met Eibergen. Klik hier voor de site.