Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

Kadotip

Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfavond mijnGelderland

Op 24 januari 2018 organiseert Erfgoed Gelderland samen met het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers de schrijfavond mijnGelderland voor historische verenigingen uit de Achterhoek. Met deze schrijfavond willen wij, samen met u, de Gelderse geschiedenis een podium geven. De bijeenkomst op 24 januari is er één in een reeks van drie avonden. De volgende twee bijeenkomsten zullen in 2018 in regio Arnhem/Veluwe en regio Nijmegen/Rivierengebied plaatsvinden.
Zie voor meer info: Uitnodiging schrijfavond MijnGelderland

Bijeenkomst Streektaal

Een belangrijk onderdeel van onze cultuur historie is onze streektaal. Het Erfgoedcentrum werkt op het gebied van de streektaal nauw samen met de Dialectkring Achterhoek en Liemers en de vereniging Vrienden van de Streektaal veur Lochem e.u. Het Erfgoedcentrum, de Dialectkring en de ver. Vrienden veur de Streektaal, willen er voor zorgen dat de door hen georganiseerde activiteiten goed onder de aandacht komen van geïnteresseerden. Zij hebben het idee dat zij, ondanks hun beste bedoelingen, niet altijd de doelgroep bij uitstek, zijnde leden van oudheidkundige en historische verenigingen, bereiken.  Anderzijds weten zij dat er meer activiteiten m.b.t. de streektaal zijn dan waar zij weet van hebben en daar willen ze graag inzicht in krijgen.

Op donderdag 23 november as. is er een ontmoetingsbijeenkomst met contactpersonen van diverse oudheidkundige verenigingen. Dit om te overleggen hoe wij samen streektaalactiviteiten beter en breder onder de aandacht kunnen krijgen en waar ‘de krachten’ gebundeld kunnen worden. Alleen op die manier komt goed in beeld hoe groot het draagvlak voor de streektaal in onze regio is en krijgen de activiteiten die we allemaal organiseren ook de aandacht die ze verdienen.

Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, IJsselkade 13, Doetinchem
Aanvang: 19.30 uur, einde ca. 21.30 uur

Programma
-    Ontvangst en welkom
-    Voorstelronde
-    Informatie-uitwisseling over wat er gebeurt op streektaalgebied
-    Hoe kunnen we (beter) samenwerken om de streektaal en de activiteiten in de regio
     op dat gebied de aandacht te geven die ze verdienen?
-    Vervolgafspraken
-    Afsluiting

Mogelijk zijn er leden van onze Oudheidkundige Werkgemeenschap die de zich voor de streektaal interesseren. Wie geïnteresseerd is en ook naar deze avond zou willen, graag opgeven bij bestuurslid Berny Woolschot.

"D'olde roop" gaat weer klinken (Willibrord Kruijsen)

Vanaf het laatste weekend van november klinken de midwinterhoorns weer. Traditiegetrouw wordt er tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari ) op de midwinterhoorns geblazen. De leden van de werkgroep Midwinterhoornblazers, onderdeel van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten - Dinxperlo - Wisch, zullen hun diep galmende signalen in deze periode in en rond Aalten en de buurtschappen laten horen.
Naast het blazen in de adventtijd verzorgt de werkgroep ADW-Blaozers een cursus midwinterhoornbouwen. In februari zoekt de bouwer een geschikte boomstam, die tot het najaar moet drogen. Vervolgens gaan de cursisten vijf avonden en ook de nodige uren thuis aan de slag om deze stam te bewerken en uit te hollen. Na ongeveer vijftig uur werk is de hoorn klaar voor gebruik. Ook dit jaar hebben 11 enthousiaste cursisten - en zoals te zien is - met heel veel plezier, een midwinterhoorn gebouwd. Dankzij een financiële ondersteuning van ADW kunnen we de bouwers een lesprogramma bieden om het blazen op de midwinterhoorn te leren. Onder de bezielende begeleiding van Willibrord Egberts kan de deelnemer het blazen onder de knie krijgen.
De werkgroep van ADW is op zoek naar mensen (m/v) die in de Adventsperiode samen met hen op pad willen gaan om deze traditie van het midwinterhoornblazen in ere te houden.
Dinsdagavond 30 januari 2018, om 19.30 uur, is er weer een informatieavond over het bouwen van een midwinterhoorn bij de familie Rutgers, Giebinkslat 6, De Heurne.
Voor informatie of opgave kan men bellen met W. Kruijsen: 06-53718081 of mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

b_300_0_16777215_00_images_diversen_Midwinterhoorn2017-2.JPG


Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.

Grenspalen:
Een leuke informatieve site van Bauke Tijmstra over wandelen langs oude grenspalen, ook van Dinxperlo tot en met Eibergen. Klik hier voor de site.

Opa van Hooidonk in de 2e Wereldoorlog:
De heer Wuijster is naast het uitzoeken van de diverse familiestambomen, ook de familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog aan het verzamelen.
Zo ook het verhaal van zijn grootvader, Herman Adolf van Hooidonk uit Leiden, die eind 1944 in Leiden bij een razzia op transport werd gezet richting een van de werkkampen aan de grens.

Na de bevrijding heeft hij, zoals onlangs is ontdekt, een tijdje (mei-juni 1945) in het noodhospitaal in Dinxperlo gelegen voor een schotwond. Dit pand deed later al eens dienst als marechausseekazerne en postkantoor. Voorheen was dit Hovenstraat nr. 2, echter nu de hoofdingang van het pand gewijzigd is Weversstraat het adres. Het is een pand van Estinea, met appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Om aan te sterken, heeft hij zelfs een tijdje bij een boerenfamilie in de buurt gelogeerd, om eind juni 1945 weer terug te keren in Leiden.
H.A. van Hooidonk heeft, toen hij terug ging naar Leiden, van de boer waar hij verbleef een zilveren? zakhorloge gekregen. Zo'n mooi ouderwets rond zakhorloge, met een klepje voor het glas van het uurwerkje.

Is er wellicht bij degenen die dit lezen iets bekend over het noodziekenhuis in Dinxperlo in die periode, of zijn er ergens anders bronnen te vinden?
Zijn er wellicht verhalen bekend over mensen die na de bevrijding tijdelijk bij een van de boeren woonde, om aan te sterken na hun verblijf in een van de kampen aan de grens?

Middels de verhalen die nog bekend zijn, zou het heel goed werkkamp Stalag VI-F in Bocholt geweest kunnen zijn. Misschien zijn daar nog verhalen over bekend?

Anders zullen we helaas moeten accepteren dat de exacte verblijfplaats en betreffende boer/familie niet meer kan worden achterhaald.
Weet iemand hier iets meer over te vertellen, meldt dit dan s.v.p bij het secretariaat van de ADW, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.