Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

Uitnodiging: Films bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
 
Filmavond: Keppel en Steenderen
(met commentaar door Wim Knaake)

NIET EERDER VERTOONDE FILMS!
 
Woensdag 27 februari 2019, 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem
Entree: gratis, consumpties voor eigen rekening
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0314-787078

Op deze filmavond wordt een selectie vertoond uit de films die het Erfgoedcentrum vanaf midden 2018 heeft gedigitaliseerd.
Van Keppel worden mooie beelden uit begin 1950 getoond van het volksfeest (kermis), de gondelvaart en het varen op en zwemmen in de Oude IJssel (ca. 30 minuten). Daarnaast wordt een film getoond over de Keppelsche IJzergieterij, een vroeg-industrieel hoogovenbedrijf en ijzergieterij te Laag-Keppel (1794-1983). De ca. 34 minuten durende film uit eind 1940 toont de verschillende fasen van het productieproces.

De andere film (ca. 60 min.) uit de jaren zestig gaat over twee tienerbroertjes die per fiets een trektocht door Steenderen, Toldijk, Baak en Bronkhorst maken. Ondertussen halen ze kattenkwaad uit maar helpen ook hun ouders met boodschappen doen. Het grootste gedeelte speelt zich af in en om Steenderen. Deze film wordt van commentaar voorzien door de in Steenderen woonachtige Wim Knaake, die veel belangstelling heeft voor de historie uit de eigen omgeving en die veel heeft verzameld over het vroegere alledaagse leven in het stadje Bronkhorst.

Op deze avond zijn Geert Kroes, Gerrit en Jan Knake aanwezig. Zij verzorgen voor het Erfgoedcentrum het digitaliseren van films en kunnen u deze avond hierover informeren.
 
Voor de pauze worden de films over Keppel getoond en na de pauze de film over Steenderen. De avond is rond 22.00 uur afgelopen. Tussen 20.30-21.00 uur wordt een pauze ingelast.

Bezield Erfgoed
Er is een weer een mooi boek in aantocht, een uitgave van de ADW. De titel is Bezield Erfgoed en gaat over straten en monumenten in de gemeente Aalten. De verschijningsdatum is 14 september 2019. Men kan zich al aanmelden voor voorinschrijving en ook voor informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus lezen van oude handschriften
Wie bezig is met zijn stamboom of een stukje van onze geschiedenis onderzoekt, komt vroeger of later lastig leesbare geschriften tegen. Vereniging Het Museum organiseert in de maanden januari, februari en maart 2019 een cursus paleografie: het lezen van oude handschriften. Aan de orde komen vooral oude handgeschreven teksten die met Winterswijk te maken hebben. We beginnen met handschriften van rond 1850 en gaan dan langzaam terug in de tijd, tot 1300.

Tijdens de cursusavonden komen ook de oude tijdrekening, de maten en gewichten en verschillende munten aan bod. De cursus bestaat uit 10 avonden van 19.30 uur tot 21.30 uur en zal gegeven worden op dinsdagavonden in de Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6, in Winterswijk. Een speciale vooropleiding is niet nodig.
De kosten van de cursus bedragen 40 Euro voor leden van VHM en 50 Euro voor niet-leden, inclusief de handleiding en het verdere cursusmateriaal. De start is op dinsdag 8 januari en vervolgens elke week tot eind maart, met uitzondering van twee vakantieweken in februari.
U kunt zich opgeven bij het secretariaat van VHM: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor verdere informatie kunt u terecht bij Dick Ruhe, tel. 0543-518108 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen
Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Kadotip
Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.