Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Lezing en presentatie boek Huis Sinderen deel 2

huissinderen2
huissinderen2
Op zondagmiddag 14 april zal Sebastiaan Roes een lezing geven over zijn nieuwe boek over Huis Sinderen. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 14.00 uur in het Buurtschaphuis ‘op’ Sinderen. De toegang is gratis.

Tevens is die middag de presentatie van het tweede deel van het boek over Huis Sinderen. Ook is het boek dan aan te schaffen.

Sebastiaan Roes, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit te Nijmegen, vertelt over ‘de middeleeuwse oorkonden van Sinderen 1367-1500’. Het gaat om het boek HUIS SINDEREN 2: de middeleeuwse oorkonden van Sinderen 1367-1500. Het boek is een uitgave van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW.

De vroegste, middeleeuwse geschiedenis van het Huis Sinderen werd beschreven in het boek Huis Sinderen. Geschiedenis van een verdwenen landgoed. De auteurs zijn Herman Hofs, Willem Meijerman en Willem Ormel. Het boek, ook een uitgave van ADW, verscheen in april 2018.

Vervolg

In het boek De middeleeuwse oorkonden van Sinderen 1367 – 1500 en bedoeld als een vervolg op Huis Sinderen, worden zeventien middeleeuwse ‘Sinderense’ oorkonden voor het eerst volledig gepubliceerd. Deze oorkonden werden teruggevonden in het Stadtarchiv Wuppertal (Noordrijn-Westfalen).

De oorkonden zijn getranscribeerd door de jurist, mediëvist en rechtshistoricus Sebastiaan Roes (Groenlo 1971). Aan de rijk geïllustreerde uitgave zijn drie kaders toegevoegd, waarin Roes uitleg geeft over de handelende partijen in de oorkonden, de rechterlijke organisatie ter plaatse (de richter met de gerichtslieden) en de verkochte of bezwaarde goederen en boerderijen.

Met dit vervolgdeel op het boek Huis Sinderen is een unieke bronnenuitgave tot stand gekomen, die voor de (streek)historicus en de geïnteresseerde lezer van belang is. Roes: “gewoon een laesbaor book veur elkene den iets meer wil wetten over de geschiedenis van Sinderen, de namen van mens en boerderi’je en veural over ’t verdwenen huus Sinderen.”

Voorintekening boek

Hier kunt u het boek alvast bestellen door voorintekening tegen de gereduceerde prijs van 17,50 euro. U kunt het boek vervolgens op zondagmiddag 14 april, na de lezing van Sebastiaan Roes, afhalen. Het boek is die dag ook (voor 20 euro) aan te schaffen. Verder is het verkrijgbaar in de boekhandel in Varsseveld en via ECAL in Doetinchem. 

Herdruk eerste deel

Het eerste deel van het boek over Huis Sinderen uit 2018 wordt herdrukt. Het boek was na ruim een half jaar volledig uitverkocht. Het verschijnt binnenkort.

Het tweede deel over Huis Sinderen verschijnt op 14 april.