Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Verhalen, gedichten en vertellingen

Een lugubere aankomst New York City

1847

Clymer, New York. Een plaats waar zich tussen 1845 en 1880 honderden mensen uit Aalten en Winterswijk hebben gevestigd. In 1847 vertrokken de twee broers Legters samen met hun zus naar de VS. Een luguber familieverhaal doet zich binnen de familie nog steeds de ronde.
De overtocht naar New York City duurde lang en was zwaar. Voor zus werd het te veel; tijdens de overtocht, slechts enkele dagen voordat ze aan zouden komen in New York City, overleed zij.

De broers hadden gezien wat er met de lichamen van overleden passagiers gebeurde: die kregen een zeemansgraf. Dat lot wilden ze hun zus besparen. Dus bedachten zij een list. De broers deden net of hun zus ernstig ziek was en verborgen zo het feit dat ze was overleden. Ondanks ziekte werd er op je gerekend met het eten. Bijkomend voordeel voor de broers was dus dat ze nu zelf een extra portie hadden!

Eenmaal aangekomen in New York moesten ze via de loopplank het schip verlaten. Ze hielden hun zus tussen hen in en legden haar armen over hun schouders heen. Zo konden ze haar in een staande houding brengen. Voorzichtig schopten ze tegen haar benen aan zodat het leek alsof ze zelf liep, ondersteund door haar broers. De truc lukte en zo kwamen ze veilig van boord.

Op de eerste begraafplaats die ze tegenkwamen hebben ze haar laten begraven. Hun bedoeling was om haar lichaam later over te laten brengen naar hun bestemming, Clyver, maar hiervoor hadden ze de middelen niet.

Jaren later was het zover: ze hadden eindelijk genoeg geld om terug te keren naar New York en hun zus op te halen. Maar: het graf konden ze niet meer terugvinden...

Bron: Yvette Hoitink okt. 2009.