Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Varia

bidprentjes

OPA EN OMA EN DE SCHOENENDOOS

In menig huishouden is naast albums met familiefoto’s ook een (schoenen)doos te vinden waarin bidprentjes ( gedachtenisprentjes ) rouw – en trouwcirculaires en dergelijke van familie, vrienden en kennissen worden bewaard.
Documenten die een schat aan informatie bevatten en daarmee inzicht kunnen geven in een persoon van de wieg tot het graf.
Voor ons als Werkgroep Bewonersgeschiedenis van de Oudheidkundige Vereniging  OVGG van groot belang.
Informatie die ons helpt bij de beeldbepaling van de vroegere bewoners van de voormalige Gemeente Gendringen want in de loop der jaren zijn de teksten op bid- en gedachtenisprentjes van strikt religieus steeds persoonlijker geworden , vertellen hoe de persoon in kwestie in het leven stond , hobby’s  worden genoemd en vaak ontbreekt ook een foto niet.
Rouwcirculaires informeren over begrafenis of crematie , trouwcirculaires  verhalen over wettelijke en kerkelijke huwelijken op een andere en persoonlijker manier als de documenten in de Burgerlijke Stand.
Allemaal informatie over hoogtepunten in een mensenleven.
De OVGG beschikt momenteel over 15.000  bidprentjes en gedachtenisprentjes
( waarvan  5000 gedigitaliseerd ) en binnenkort ook dankzij ons contact met de Heimatverein Anholt over prentjes uit het Duitse grensgebied waarin ook, van oorsprong Nederlanders, te vinden zijn.
Deze verzameling dient als databank voor onze werkgroep en is tevens een vraagbaak voor onze leden die hun familiegeschiedenis willen completeren.
 
OPROEP  
Gooi , als u aan het opruimen bent, geen prentjes, circulaires en/ of  foto’s weg maar neem contact met ons op.
Denk niet “die hebben ze toch al “ want heel vaak zit er toch wat tussen wat bij ons ontbreekt en voor ons zeer bruikbaar is.
Beschikt over dergelijke informatiedragers maar wilt u deze niet kwijt ?   
Hoeft ook niet, wij digitaliseren hetgeen ons wordt aangeboden en u krijgt het ongeschonden terug.

UITNODIGING
Op zaterdag 8 april a.s. organiseren wij een “Bidprentjesdag “ in onze verenigingsruimte in de DRU Cultuurfabriek, Portiersgebouw , 4de etage.
Van 11:00. tot15:00 bent u welkom met uw “schoenendoos “.
Tijdens deze inloopdag vergelijken wij dan graag uw familie-informatie met hetgeen in onze databank te vinden is.
Help ons om een breder en completer beeld te krijgen van de vroegere bewoners van de mooie dorpen in  de voormalige Gemeente Gendringen en wie weet, misschien beschikken wij over informatie over uw familie waar u naar op zoek bent.  
Graag tot ziens op zaterdag 8 april.

OVGG, Werkgroep Bewonersgeschiedenis