Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Bezittingen en gronden

Rijksmonumenten in Varsseveld

De plaats Varsseveld telt 7 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.

1. Laurentiuskerk Kerkplein 1.

b_190_0_16777215_00_images_Varsseveld_Laurentiuskerk_Small.jpg

Beschrijving Laurentiuskerk:
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B?) met eenbeukige, 3/8 gesloten koor en zware toren, in oorsprong XIII, herbouwd na een instorting in 1723. De gewelven zijn verdwenen. Inventaris: Twee koperen kronen (XVII en 1836); kansellezenaar 1751. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1860 gemaakt door H. Knipscheer. In 1980 gerestaureerd door S.F. Blank. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van W. Vollmering en Zoon, 1828, diam. 127,9 cm. en twee moderne klokken. In de spits klok van C. Fremy, 1695, diam. 29,1 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk J. van Alen, 1749, Elten, met inscriptie: JAN VAN ALEN ME FECIT 12 MERT 1749 ELTEN, later voorzien van electrische aandrijving.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 

 

2. Molen de Engel Hiddinkdijk 4.

b_190_0_16777215_00_images_Varsseveld_Molen_De_Engel_Small.jpg eenvoudige stellingmolen uit 1849.

 

3. 't Hofshuus Leemscherweg 24.

b_190_0_16777215_00_images_hofshuus_Small.jpg

Beschrijving t Hofshuus:
Gave Saksische hoeve (ca. 1800 ?) met achterbaander, ten N. O. van Varsseveld. In de voorgevel schuifraam uit XIX A, Grote keuken met tegelschouw en betimmering met bedsteden uit de bouwtijd. Kelderkamer met stookplaats.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 

 

 

 

 

4. Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw Vlakkeeweg 2.

 b_190_0_16777215_00_images_hoofdgebouw.jpg

Beschrijving Waterzuiveringsinstallatie: Pompgebouw
Inleiding Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het in Vlaams verband gemetselde pand is opgetrokken op samengestelde plattegrond en telt één bouwlaag onder een plat dak. Het pand bestaat uit een rechthoek met aan de voor- en de rechter zijde een lagere uitbouw. Het gebouw is ten dele onderkelderd. Tenzij anders vermeld zijn de vensters uitgevoerd in staal. Bij de rechthoek loopt de daklijst niet door tot op de hoeken, hier is het metselwerk hoger opgetrokken en steekt boven het dak uit. De VOORGEVEL van de uitbouw aan de voorzijde heeft een venster, dat omloopt over de zijgevels. Het venster is in de voorgevel nu 3-ruits (was 6-ruits) en in de zijgevel 2-ruits (was 4-ruits). De voorgevel van de rechter uitbouw heeft drie 4-ruits vensters. De LINKER ZIJGEVEL heeft links drie 6-ruits vensters, rechts een rond 4-ruits venster. De ACHTERGEVEL heeft in de uitbouw twee stalen deuren, de rechter met zijlicht. Rechts heeft de gevel een gewijzigde deur. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de hoofdbouw een stalen rondboogdeur, in de uitbouw twee 4-ruits vensters. Het INTERIEUR is deels uitgevoerd in schoon metselwerk, deels voorzien van een lambrizering van crèmekleurige tegels met een zwarte band. De vloer is belegd met grijze tegels met een zwarte band. In de hoge kelder staat nog een restant van de pompen. Waardering Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. - Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel gebouw in de stijl van het Nieuwe Bouwen, gebouwd midden in een bij uitstek agrarisch buitengebied. Het gebouw is een goed voorbeeld van een functionele en/of typologische ontwikkeling. - Het object heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling, namelijk die van waterzuivering in het algemeen en van de gemeente in het bijzonder.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

5. Waterzuiveringsinstallatie: Slibgistingtank Vlakkeeweg 2.

b_190_0_16777215_00_images_Oude_waterzuivering_Varsseveld_slibgistingstank_Small.jpg

Beschrijving Waterzuiveringsinstallatie: Slibgistingtank
Inleiding Subgistingtank van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving De subgistingtank is een hoge betonnen rechthoekige bak, oorspronkelijk zonder dak en `ingepakt' in een talud. Tegen de voorzijde is een betonnen trap geplaatst. Waardering Subgistingtank van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. - Het gebouw is een voorbeeld van een functionele en/of typologische ontwikkeling. - Het object heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling, namelijk die van waterzuivering in het algemeen en van de gemeente in het bijzonder.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 


6. Waterzuiveringsinstallatie: Transformator huisje Vlakkeeweg 2.

b_190_0_16777215_00_images_Oude_waterzuivering_Varsseveld_trafohuisje_Small.jpg

Beschrijving Waterzuiveringsinstalatie: Transformatorhuisje
Inleiding Transformatorhuisje van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. Omschrijving Het trafohuisje is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pand gedekt zadeldak. De gevels zijn vrijwel blind, op de achtergevel na. Hier bevindt zich links een 4-ruits stalen venster en nagenoeg in het midden en stalen deur. De zijgevels zijn uitgevoerd als wijkende topgevels. Tegen de rechter hoek van de rechter zijgevel staat een steunbeer. Deze gevel heeft in het midden vlak boven de grond een luikje. Waardering Transformatorhuisje van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939. - Het gebouw is een goed voorbeeld van een functionele en/of typologische ontwikkeling. - Het object heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling, namelijk die van elektrificatie in het algemeen en van de gemeente in het bijzonder.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

 

 

7. Kwaksmölle Doetinchemseweg 48.

b_190_0_16777215_00_images_Kwaksmlle_Small.JPG Romp van een oude molen is nu een  kleinschalig multifunctioneel centrum.