Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Bezittingen en gronden

Kasteel Sinderen

b_300_0_16777215_00_images_artikelen_bezittingen_kasteel-sinderen.jpgSINDEREN - Jarenlang is er door historici gegist naar het uiterlijk van kasteel Sinderen. In de huidige buurtschap is niets meer van het imposante gebouw te vinden; er waren alleen een paar tekeningen. Omdat er bij Voorst op de Veluwe een kasteel 'Sinderen' zou hebben gestaan, bestond er twijfel. Willem Meijerman uit Huizen heeft nu een foto uit 1875 gevonden bij nazaten in Zuid-Duitsland.

Kasteel Sinderen is waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd onder het voormalige graafschap Lohn ter verdediging tegen het voormalige graafschap Zutphen. Kasteelheren bouwden in 1150 de Antonius-kapel en in 1234 ontstond het dorp. In de 19e eeuw is kasteel Sinderen gesloopt, omdat de kasteelheer geen geld meer had om het huis te onderhouden. Met de stenen zijn enkele boerderijen in het dorp Sinderen gebouwd, nu nog te herkennen aan de witte stenen. De enige overblijfselen van dit kasteel zijn anno 2012 een paar grachten en de Antoniuskapel.

De originele foto bevindt zich in het archief van de achterkleindochter van het paar Herman von Heymann en Emma Ruebel. Willem Meijerman uit Huizen, bestuurslid van de Historische Vereniging Achterhoek en Liemers, maakt zijn bevindingen bekend in het Jaarboek Achterhoek en Liemers. Ook publiceert hij erover in het Contactorgaan van de oudheidkundige werkgemeenschap Aalten, Dinxperlo en Wisch. Kasteel Sinderen werd gesloopt rond 1875 - 1876. 

Een animatie van het Kasteel dat stond aan de Kasteelweg te Sinderen. (Gelderland, Oude ijsselstreek) Deze animatie is een representatie van het kasteel zoals het er uit moet hebben gezien omstreeks 1830. Omdat is nog weinig bekend is van dit kasteel en het in 1875/76 is gesloopt is dit model geen exacte weergave van het kasteel. De voorzijde van het kasteel is gebaseerd op de enige bekende foto waarop het kasteel te zien is. Deze zal dus ongetwijfeld kloppen. De overige onderdelen zijn gebaseerd op een kadasterkaart uit 1850 en enkele schetsen van het kasteel.

(Gepubliceerd op youtube 3 nov. 2012 door Harm Huinink.)