Hans de Graaf houdt op woensdag 23 april een lezing over de Achterhoek in het teken van Karel de Grote en Ludger. De Graaf doet dit aan de hand van beelden, op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch) in de witte kerk (NPB), Doetinchemseweg 5 in Varsseveld. Aanvang 19.45 uur. De toegang is gratis.

Het spreekt nog steeds tot de verbeelding: Karel de Grote en de Frankische periode in de vroege middeleeuwen. Dat grote rijk dat een aanzienlijk deel van Europa besloeg. Zijn krachtig bestuur, veelal zeer centraal aangestuurd, was allesbehalve zachtzinnig. De stammen van de Saksen ondervonden dat. Widukind werd een legendarische naam die de Grote had ook oog voor onderwijs. Belangrijke en belezen geleerden wist hij aan zich te binden. Ook het christendom en de uitbreiding daarvan was een zeer belangrijk speerpunt van de Frankische machthebber.

Grote veranderingen
Keizer Karel de Grote (747-814) en zendeling Ludger (742-809), het zijn twee grote figuren. De een onder andere belust op macht, de andere, in verbinding met de Frankische heersers rondtrekkend om met passie het christelijk geloof te verkondigen bij de Friezen en later ook bij de Saksen. Dat lijken tegengestelde houdingen, maar beiden waren in leven en werk verbonden. Ook in de Achterhoek? Die naam bestond in die dagen niet. Dit deels Saksisch gebied in de oostelijke lage landen was maar een klein onderdeel van de grote veranderingen, die plaats vonden.

Versnippering
De kanteling van de tijden in die dagen vormde de basis van de West-Europese politiek en cultuur in de eeuwen daarna, waarin uiteindelijk een versnippering plaats vond. Er ontstonden staten met grenzen. De huidige Europese Unie haalt haar inspiratie deels nog uit de legendarische Karel de Grote. Zijn er in de huidige Achterhoek nog sporen van die kantelende periode te vinden? Zeker van Ludger, de voltooier genoemd, die zich gesteund wist door Karel uit Aken. Vanuit deze periode zijn allerlei verhalen ontstaan die de bewondering voor Karel de Grote en Ludger tot leven brachten. En zoals steeds bij bewondering, deze stijgt in die verhalen tot grote hoogte. Bij Karel de Grote valt deze mythevorming te scheiden van zijn werkelijke betekenis. Bij de zendeling Ludger, die dwars door de huidige Achterhoek trok, is de mythevorming minder. Hoewel er vanuit de kring van de rondtrekkende verkondiger wel een verhaal is ontstaan dat helemaal aansluit bij de leefwereld van de Saksen: het is de Heliand. Dit Oudsaksische verhaal vertelt over het leven, sterven en de opstanding van Christus. De Heliand is ontstaan tussen de jaren 830 en 850, waarschijnlijk in het klooster Werden bij Essen. In dit klooster werd Ludger na zijn dood in 809, in een crypte bijgezet. Er zijn twee nagenoeg complete handschriften bewaard gebleven. Eén exemplaar wordt bewaard in de Bayerische Staatsbibliothek in München en het andere in de British Library in Londen. De vertaling in het Achterhoeks is gemaakt door Henk Krosenbrink en Henk Lettink.

Excursie naar Aken en Eben-Emael
De lezing van Hans de Graaf is ook een opmaat voor de excursie van ADW op zaterdag 24 mei naar Aken. Ook wordt die dag fort Eben-Emael in België bezocht. Opgave is nog mogelijk, via info@adwhistorie.nl
Meer informatie is elders op deze website te vinden.